Anticiperend wonen
Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn
Oud worden willen we allemaal. We staan er echter vrijwel nooit bij stil hoe we oud willen worden. En wanneer er dan over oud(er) worden wordt gesproken, gaat het meestal over: jong van geest en gezond blijven, geld (pensioen) en verre reizen, om een paar voorbeelden te noemen.
Maar niemand wordt oud in volle gezondheid; ouderdom komt met gebreken. En het hele jaar reizen wil je ook niet. Oud worden en vooral de manier waarop gaat over de dagelijkse dingen en over onderwerpen waar de meeste mensen liever niet stil bij staan.
Want ook de naderende dood hoort bij oud worden. Veel mensen overkomen de dingen en dan is het vaak te laat om er nog iets aan te doen.
“Ja maar”, zult u zeggen, “ik heb toch mijn pensioen en mijn hypotheek is ook afgelost. Het gaat toch goed, waarover zal ik me dan druk maken?”. Wanneer het zover is lossen we het dan wel op.
Er zijn ook mensen die wél nadenken over ouder worden. Niet dat ze zich ernstig zorgen maken, maar ze vragen zich wel af hoe ze de rest van hun leven vorm willen geven. Ze hebben de leeftijd bereikt dat de kinderen het huis uit zijn en merken dat hun woning nu nogal wat onbenutte vierkante meters heeft die misschien beter benut kunnen worden.
Ze vragen zich ook af of ze de woonruimte anders kunnen benutten. Vierkante meters kinderslaapkamer ‘omzetten’ in een hobbyruimte of een serre om in het voorjaar lekker van de zon te genieten.
De huidige woonruimte voldoet in ieder geval niet meer aan de functie-eisen toen de kinderen nog thuis waren. Het is tijd voor iets anders dat past bij de volgende levensfase. Ze beseffen dat ze oud(er) worden en willen op deze levensfase anticiperen.
De komende maanden kijken we in de volgende verhalen hoe anticiperend wonen een invulling kan krijgen en op een praktische manier kan worden aangepakt.